Communiceren met personen in een netwerkclub of een netwerk

10 tips om succesvol te netwerken op je volgende event

Netwerken op een evenement is natuurlijk dé manier om nieuwe mensen te ontmoeten, waardevolle connecties te maken en je zakelijke doelen te realiseren. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet met lege handen naar huis gaat? Of nog erger: dat je ongemakkelijk in een hoekje blijft staan? Of je nu een beginnende netwerker bent of een ervaren professional, deze 10 tips helpen je om het meeste uit je netwerkevenementen te halen:

  1. Bereid je voor
    Succesvol netwerken begint eigenlijk al vóór het evenement: een goede voorbereiding is stap 1. Zorg ervoor dat je weet wie er aanwezig zijn en welke sprekers of sessies je wilt bijwonen. Dit geeft je focus en maakt het makkelijker om gesprekken te starten met mensen die relevant zijn voor jouw doelen. En wie weet levert het je wel een vervolgafspraak op.

  2. Stel een doel
    Vraag jezelf van tevoren af: wat wil ik bereiken tijdens dit evenement? Wil je nieuwe klanten vinden, een partnerschap of andere soort samenwerking aangaan, of simpelweg contacten opdoen om je netwerk uit te breiden? Door een duidelijk doel te stellen, is het makkelijker om je tijd efficiënt te gebruiken en gericht te netwerken.

    Denk hier eens over na: wat wordt jouw netwerkdoel voor je volgende evenement?

  3. Wees zichtbaar
    Mensen moeten weten dat je er bent! Stap actief op mensen af en zorg dat je gezien wordt. Meng je in groepsgesprekken, stel vragen aan sprekers tijdens presentaties, en wees niet bang om zelf de eerste stap te zetten om iemand te benaderen. Mensen moeten weten wie je bent voordat ze een connectie met je aangaan.

    Tip: Kom je een bekende tegen? Vraag of deze persoon je kan voorstellen aan iemand anders. Dit verlaagt de drempel. 

  4. Oefen je pitch (maar houd het losjes)
    Zorg dat je in 30 seconden tot 1 minuut kunt uitleggen wie je bent, wat je doet en voor wie, en waarom dat interessant is. Jouw korte, krachtige pitch moet de ander nieuwsgierig maken zonder te veel details te geven. Maar let op: een ingestudeerd verkooppraatje werkt averechts! Houd het luchtig en losjes, zodat er ruimte is voor een echt gesprek. Heb duidelijk voor jezelf wat je wilt zeggen zonder je verhaal woord voor woord uit het hoofd te leren.

  5. Stel open vragen
    Mensen praten graag over zichzelf, stel dus open vragen aan anderen. Dit helpt om een gesprek op gang te brengen en zo kom je te weten wat de ander doet en wat hun zakelijke behoeften zijn. Denk aan vragen als:

    • “Wat brengt jou hier vandaag?”

    • “Wat is de grootste uitdaging waar je nu mee te maken hebt?”

    • “Met wie hoop jij vandaag in contact te komen?”

     

  6. Vergeet de follow-up niet
    Als er iets belangrijk is na het ontmoeten van een nieuwe connectie, dan is het wel de follow-up. Wil je deze verbinding onderhouden, stuur dan een e-mail of LinkedIn-bericht met een persoonlijke touch. Je kunt de persoon bedanken voor het gesprek en een vervolgactie voorstellen, bijvoorbeeld:  “Leuk om je te spreken gisteren op [event]! Hier is het artikel waar we het over hadden. Laten we binnenkort eens verder praten.”

    Door een follow-up te doen, laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent in een blijvende relatie en niet alleen maar oppervlakkige contacten wilt leggen.

    In dit artikel lees je meer over een goede follow-up: De beste follow-up strategieën na een netwerkbijeenkomst

  7. Wees geduldig
    Netwerken draait om relaties opbouwen, niet om snelle deals sluiten. Soms duurt het maanden voordat een contact iets oplevert; het is een langetermijnproces waarin je geduld moet hebben. Blijf investeren en wees oprecht geïnteresseerd. Als je consistent waarde biedt, zal je netwerk op termijn groeien.

  8. Wees authentiek
    Mensen voelen het gelijk als je jezelf niet bent. Probeer je niet voor te doen als iemand die je niet bent en doe niet te hard je best om indruk te maken. Dat kan het tegenovergestelde effect hebben. Mensen waarderen oprechtheid. Laat je echte zelf zien, deel ook eens iets persoonlijks, maar vooral: wees nieuwsgierig, toon oprechte interesse in de ander en luister goed. Dit helpt om vertrouwen op te bouwen en een band te creëren.

    Vraag jezelf af: wat maakt jou uniek? Hoe kun je dat op een natuurlijke manier in een gesprek verwerken?

  9. Focus op kwaliteit boven kwantiteit
    Het gaat niet om hoeveel mensen je hebt ontmoet of om hoeveel visitekaartjes je hebt verzameld. Het gaat om de diepgang van de gesprekken die je hebt gevoerd. Eén waardevolle connectie maken is meer waard dan tien oppervlakkige contacten. Focus je dus op het bouwen van relaties met mensen die waarde kunnen toevoegen aan je netwerk.

    Tip: heb je een goed gesprek gehad? Maak direct een korte notitie over deze persoon. Zo weet je later nog precies wie je sprak en waarover.

  10. Houd je aan je afspraken
    Als je belooft iets te doen, bijvoorbeeld iemand voor te stellen of meer informatie te sturen, doe dat dan ook. Betrouwbaarheid is het fundament van langdurige relaties. Kom je je afspraken niet na? Dan kan dat je reputatie beschadigen en potentiële samenwerkingen in de toekomst in de weg staan. Zorg ervoor dat jouw woord waarde heeft! 

LEES OOK  Succesvol netwerken op evenementen: de ultieme gids


Door deze 10 tips toe te passen, kun je het meeste uit je netwerkevenementen halen en waardevolle connecties maken die jouw carrière of bedrijf verder helpen. Onthoud dat netwerken draait om relaties opbouwen, niet om directe winst.

 

👉 Volg ons op LinkedIn om up-to-date te blijven over netwerkclubs bij jou in de buurt, netwerktrends en tips.

Ben je op zoek naar een netwerkclub die bij jou past?
Bekijk dan ons overzicht van netwerkclubs en ontdek welke community aansluit bij jouw wensen!

Wil jij jouw netwerkclub beter zichtbaar maken en meer potentiële leden aantrekken?

Meld je je dan hier aan en vergroot je bereik via Netwerkoverzicht.nl!