Wil je een evenement organiseren waar mensen niet alleen samenkomen, maar ook écht verbonden worden met elkaar? Creëer een ervaring die de deelnemers bijblijft. Zo zorg je ervoor dat jouw event niet alleen bezocht wordt, maar ook impact maakt:
1. Bepaal het doel van het netwerkevent
Een succesvol netwerkevent organiseren begint met het stellen van een helder doel. Vraag jezelf af:
Wil je leden met elkaar verbinden en de onderlinge samenwerking verbeteren?
Je kunt speeddates organiseren of interactieve opdrachten toevoegen om gesprekken op gang te brengen. Of organiseer een ‘Co-Creation Lab’ waarin deelnemers gezamenlijk aan een business-uitdaging werken.Wil je nieuwe leden aantrekken?
Overweeg een open netwerkavond waar leden als ambassadeurs optreden en introducees meenemen.- Is kennisdeling en inspiratie het hoofddoel?
Dan is een spreker, expertpanel, masterclass of een kennissessie een goede keuze. Boek bijvoorbeeld netwerkstrateeg Sabine van der Hulst als spreker. Of ga voor een ‘Reversed Networking’-sessie, waarbij junioren senioren coachen in een rolwisseling.
Natuurlijk is ook een combinatie van bovenstaande mogelijk. Een goed gedefinieerd doel helpt je om het juiste format te bepalen. Bedenk wat iemand na afloop moet kunnen zeggen over de ervaring op jouw event en neem dat als uitgangspunt.
2. Creëer een setting die interactie stimuleert
De locatie en opzet van je event bepalen de dynamiek. Natuurlijk wil je een inspirerende locatie waar je kunt parkeren en die goed bereikbaar is met het OV. En dan? Denk verder dan de standaard opties, bijvoorbeeld:
Staand dineren in plaats van een formele netwerkborrel.
Dit voorkomt kliekvorming en houdt de energie hoog.Thema-lounges in plaats van één grote zaal.
Creëer hoekjes per expertise of interesse, zoals ‘Innovatie’, ‘Startups’ of ‘Duurzaam Ondernemen’.Geen rijen stoelen, maar een interactieve indeling.
Gebruik statafels, loungeplekken en open cirkels om gesprekken natuurlijker te laten verlopen.
Vraag jezelf af: hoe voelt iemand zich wanneer ze binnenlopen? Uitgenodigd om te praten of overweldigd door een formele setting?
Organiseer je een online netwerkevent?
Maak gebruik van breakout rooms.
Creëer kleine groepjes waarin deelnemers gericht met elkaar kunnen praten op basis van gedeelde interesses.Gebruik een interactieve tool zoals Miro of Mentimeter.
Laat deelnemers samen brainstormen of korte polls beantwoorden om het ijs te breken.Zorg voor een live moderator.
Iemand die vragen uit de chat oppikt, sprekers introduceert en zorgt dat iedereen betrokken blijft.Stimuleer speeddates.
Gebruik een tool zoals Wonder.me of Remo, waar deelnemers willekeurig gekoppeld worden aan een gesprekspartner voor korte kennismakingsrondes.
3. Ontwerp een programma met onverwachte interacties
Niemand komt alleen om visitekaartjes uit te wisselen. Zorg dat je programma mensen op een creatieve manier met elkaar verbindt en betrokken houdt. Zo kun je dit aanpakken:
De Netwerk-Speedstorm. In plaats van een gewone speeddating laat je deelnemers in 2 minuten een uitdaging pitchen, waarna de gesprekspartner advies geeft.
Verbindingskaarten. Geef bij binnenkomst een kaart met een geheime missie, zoals: Vind iemand met een gedeelde hobby of Vraag iemand naar zijn grootste zakelijke uitdaging.
De Rolling Speaker.
In plaats van een spreker op een podium, rouleert een expert elke 10 minuten naar een nieuwe tafel om een mini-masterclass te geven.
Je kunt naast deze ideeën natuurlijk alsnog de standaard elementen in je netwerkevent verwerken:
- Korte introductieronde: laat deelnemers zich in 30 seconden voorstellen.
- Inspirerende spreker: die een interactieve sessie of mini-workshop verzorgt of mini-workshop.
- Netwerkopdrachten: speeddates, groepsopdrachten of een ‘vraag en aanbod’-sessie.
- Vrije netwerkruimte: geen opdracht, geen structuur, gewoon de ruimte om informele gesprekken te voeren en connecties te maken.
Tip: wat is de grootste frustratie van deelnemers bij een netwerkbijeenkomst? En hoe kun je die doorbreken? Stel deze vraag aan je leden en netwerk.
4. Promotie: betrek je netwerk en bouw momentum op
Een evenement wordt niet alleen succesvol op de avond zelf, maar al in de weken ervoor tijdens de voorpret. Zo bouw je momentum op en creëer je die buzz:
- Plaats het event op Netwerkoverzicht.nl en online ondernemersgroepen. Zo kun je in één klap meer professionals bereiken.
- Laat leden vooraf een korte video opnemen. Waarom kijken zij uit naar dit event? Deel deze via LinkedIn en e-mail.
- Creëer exclusiviteit. Geef de eerste 20 aanmelders een ‘VIP-netwerkbadge’ waarmee ze bijvoorbeeld toegang krijgen tot een besloten pre-event of iets anders extra.
- Gebruik een interactieve voorpretopdracht. Roep deelnemers op om een vraag of uitdaging in te sturen, die tijdens het event wordt besproken.
- Post elke week een interactieve uitdaging op social media of via e-mail om top-of-mind te blijven.
Een paar voorbeelden:Tag een ondernemer die volgens jou niet mag ontbreken op dit event en vertel waarom.
Deel je beste netwerktip en maak kans op een gratis ticket.
Wie zou jij graag spreken op dit event? Laat het weten en wij regelen de introductie!
Start een ‘behind the scenes’-serie. Deel updates over sprekers, sneak peeks van de locatie of interviews met eerdere deelnemers over wat zij uit het event hebben gehaald.
Publiceer een ‘vraag-maar-raak’-post.
Laat mensen via stories of een poll input geven over onderwerpen die zij graag behandeld willen zien op het netwerkevent.
Welke unieke waarde biedt jouw event die mensen nergens anders krijgen?
5. Maak van follow-up een strategie, geen bijzaak
Het event eindigt niet als de laatste gast vertrekt. Hoe zorg je ervoor dat connecties zich verdiepen en deelnemers terugkeren?
Plan een deelnemers-meetup. Nodig bezoekers na een maand uit voor een online catch-up sessie.
Creëer een gedeeld document met contactverzoeken. Wie heeft wie willen spreken, maar gemist? Maak de introductie alsnog.
Publiceer een samenvatting van het event met key takeaways. Dit kan een korte video, blog of infographic zijn, die deelnemers stimuleert om actief te blijven binnen de community.
Stuur na afloop een bedankmail met een feedbackformulier. Wat was goed? Wat kon beter? Zo kun je je volgende event verbeteren.
Stimuleer deelnemers om met elkaar te connecten via LinkedIn. En nodig ze uit voor een vervolgbijeenkomst of lidmaatschap.
Vraag jezelf af: hoe zorg ik ervoor dat deelnemers ná het event nog steeds over ons praten?
Bouw aan langdurige relaties
Een succesvol netwerkevent is meer dan samen borrelen. Het is een kans om je club te positioneren als dé plek waar waardevolle relaties en kennisuitwisseling tot bloei komen. Door deze stappen toe te passen, zorg je ervoor dat deelnemers met meer vertrekken dan waarmee ze kwamen. En natuurlijk uitkijken naar de volgende bijeenkomst.
👉 Volg ons op LinkedIn om up-to-date te blijven over jouw spotlight, netwerktrends en tips.
Wil jij jouw netwerkclub beter zichtbaar maken en meer potentiële leden aantrekken?
Meld je je dan hier aan en vergroot je bereik via Netwerkoverzicht.nl!
Ben je op zoek naar een netwerkclub die bij jou past?
Bekijk dan ons overzicht van netwerkclubs en ontdek welke community aansluit bij jouw wensen!