Internationaal netwerken wereldkaart

Internationaal netwerken: zo bouw je wereldwijd connecties op

Ben je van plan om te netwerken op internationale schaal? Bereid jezelf dan voor op een wereld vol nieuwe kansen. Het gaat hierbij niet alleen om het uitbreiden van contacten buiten de grenzen van je eigen land, maar ook om het begrijpen van verschillende zakelijke culturen. Én hoe je op een goede manier kunt communiceren.

 

Waarom internationaal netwerken?

Een sterk internationaal netwerk helpt je niet alleen om nieuwe zakelijke kansen te ontdekken. Het leert je om andere culturen beter te begrijpen en de verschillen in je voordeel te gebruiken. Ook kun je je expertise zo vergroten en meer geloofwaardigheid opbouwen. Een voorbeeld: een Nederlandse ondernemer in de tech-industrie bezocht een conferentie in Berlijn en raakte in gesprek met een Duitse investeerder. Dankzij deze connectie kreeg zij niet alleen waardevolle inzichten in de Duitse markt, maar wist ze uiteindelijk ook een samenwerking op te zetten die haar bedrijf op internationale schaal liet groeien.

 

Hoe pak je internationaal netwerken aan?

1. Maak slim gebruik van online en offline netwerkkansen.

LinkedIn en andere internationale netwerkplatforms zijn natuurlijk de manier om in contact te komen met professionals uit andere landen. Maar onderschat ook de kracht van fysieke evenementen zoals beurzen en congressen niet. Persoonlijk contact kan je net dat extra vertrouwen en geloofwaardigheid geven.

Tip: zoek internationale netwerkbijeenkomsten in jouw sector en bereid je goed voor door te checken wie er aanwezig zullen zijn. Zoek online informatie over deze personen en bedenk wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

 

2. Begrijp culturele verschillen

LEES OOK  Van zakelijke connectie naar samenwerking: de kracht van relatiebeheer

Wat in Nederland of België als normaal wordt gezien, kan in het buitenland compleet anders zijn. In sommige culturen is het bijvoorbeeld gebruikelijk om eerst een persoonlijke band op te bouwen voordat er over zaken wordt gesproken, terwijl andere culturen directer en to-the-point zijn. Ga je naar een event in het buitenland? Doe dan vooraf research over de cultuur, zodat je je gedrag en communicatie kunt aanpassen. 

Voorbeeld: in Japan is het uitwisselen van visitekaartjes een belangrijk zakelijk ritueel. Je neemt het kaartje van de ander altijd met twee handen aan en leest het aandachtig voordat je het zorgvuldig opbergt (en het dus niet zomaar in je portemonnee propt of ergens neerlegt). Ook jouw eigen kaartje geef je met twee handen aan. Een achteloze houding kan als respectloos worden ervaren.

Denk hier eens over na: welke zakelijke cultuurverschillen heb jij al ’s ervaren en hoe ben je daarmee omgegaan?

 

3. Communiceer en articuleer duidelijk

Niet iedereen spreekt vloeiend Engels, laat staan jouw moedertaal. Zorg ervoor dat je taalgebruik helder en eenvoudig is, en probeer goed te articuleren. In het ergste geval kun je overwegen een tolk of vertaaltool te gebruiken om misverstanden te voorkomen. Versta je niet goed wat een ander zegt? Wees niet bang om te vragen of ze kunnen herhalen wat ze zeiden of iets langzamer kunnen spreken.

Tip: leer de basisbegroetingen in de taal van je gesprekspartner. Dit is een klein en simpel gebaar, maar wordt vaak enorm gewaardeerd!

 

4. Vergeet de follow-up niet

Met een visitekaartje uitwisselen of iemand toevoegen op LinkedIn ben je er natuurlijk nog niet. Stuur na een ontmoeting een persoonlijk bericht via LinkedIn of e-mail en verwijs naar jullie gesprek. Dit vergroot de kans dat je contact blijft houden en op een later moment kunt samenwerken.

LEES OOK  Wat doe je als je niemand kent op een netwerkevent?

Benieuwd hoe je een goede follow-up aanpakt? In dit artikel lees je er meer over: De beste follow-up strategieën na een netwerkbijeenkomst

 

Do’s en don’ts van internationaal netwerken
Do’s: 
  • Onderzoek de cultuur van het land waar je netwerkt.
  • Gebruik professionele netwerksites, maar wees ook actief aanwezig bij internationale evenementen.
  • Praat niet alleen over zaken, maar laat ook je persoonlijke en menselijke kant zien. 
  • Communiceer duidelijk en pas je stijl aan de lokale normen aan. 
  • Volg op na een eerste kennismaking via een bericht of e-mail.

 

Don’ts:
  • Benader anderen niet op een opdringerige manier. Laat het vloeien.
  • Ga er niet van uit dat iedereen jouw taal spreekt; wees bereid om te communiceren in het Engels, de lokale taal of met een vertaaltool.
  • Negeer je nieuwe contacten niet na een event. Zonder een follow-up verdwijnt de connectie die je hebt gemaakt snel.

 

 

Ben je op zoek naar een netwerkclub die bij jou past?
Bekijk dan ons overzicht van netwerkclubs en ontdek welke community aansluit bij jouw wensen!

Wil jij jouw netwerkclub beter zichtbaar maken en meer potentiële leden aantrekken?
Meld je je dan hier aan en vergroot je bereik via Netwerkoverzicht.nl!