Je netwerk stopt niet bij de grens. Sterker nog: internationaal netwerken opent deuren die je lokaal nooit zou vinden. Het gaat hierbij niet alleen om het uitbreiden van je contacten buiten je eigen land, maar ook om het begrijpen van verschillende zakelijke culturen. Én: weten hoe je goed communiceert.
Internationaal netwerken: je geheime wapen voor groei
Een groter netwerk klinkt leuk, maar internationaal netwerken is geen nummertjesverzameling. Het is een manier om jezelf op scherp te zetten. Om anders te leren kijken, luisteren en denken. Want als je wilt groeien – zakelijk én persoonlijk – moet je uit je bubbel breken.
Een goed gesprek in Berlijn, een lunch in Lissabon, een onverwachte klik tijdens een congres in Tokio… Je krijgt niet alleen toegang tot nieuwe markten, maar ook tot andere manieren van zakendoen, denken en kansen zien. Het dwingt je om je verhaal zó goed te vertellen, dat het overal ter wereld werkt. En dat maakt je geloofwaardiger, scherper én waardevoller in elk gesprek.
Hoe doe je dat dan, internationaal netwerken?
1. Mix online netwerken met real life ontmoetingen
LinkedIn is een laagdrempelige springplank naar internationaal contact. Maar wie écht een band wil opbouwen, moet ook offline durven verschijnen. Beurzen, summits, handelsmissies: daar gebeurt het. Daar zie je wie iemand écht is, en zij zien jou.
TIP! Zoek internationale netwerkbijeenkomsten in jouw sector en bereid je goed voor door te checken wie er aanwezig zullen zijn. Google je ideale gesprekspartners, ontdek wat hen bezighoudt en bedenk iets dat waarde toevoegt: een scherpe vraag, een gedeelde interesse of een link met jouw expertise.
2. Culture clash of klik? Begrijp culturele verschillen
Wat in Nederland of België als normaal wordt gezien, kan in het buitenland compleet anders zijn. In sommige culturen is het bijvoorbeeld gebruikelijk om eerst een persoonlijke band op te bouwen voordat er over zaken wordt gesproken, terwijl andere culturen directer en to-the-point zijn. Cultuur bepaalt de spelregels. Speel je het spel goed, dan win je vertrouwen. Ga je blind op je eigen gewoontes, dan mis je kansen. Doe dus vooraf genoeg research!
Voorbeeld: in Japan is het uitwisselen van visitekaartjes een belangrijk zakelijk ritueel. Je neemt het kaartje van de ander altijd met twee handen aan en leest het aandachtig voordat je het zorgvuldig opbergt (en het dus niet zomaar in je portemonnee propt of ergens neerlegt). Ook jouw eigen kaartje geef je met twee handen aan. Een achteloze houding kan als respectloos worden ervaren.
Reflectiemomentje: wanneer heb jij voor het laatst gedacht: Oh… zo doen ze dat dus hier?
3. Communiceer en articuleer duidelijk
Internationaal netwerken draait niet om dure woorden, maar om duidelijke communicatie. Houd je boodschap simpel, spreek rustig en laat het jargon achterwege. Vooral als je in het Engels praat: articuleer goed, en ratel niet door alsof je een podcast inspreekt.
Versta je niet wat iemand zegt? Vraag gewoon of ze het kunnen herhalen of langzamer kunnen praten. Serieus. Beter dat, dan dat je lacht op een moment dat iemand net een rampverhaal vertelt.
TIP! Leer de basisbegroetingen in de taal van je gesprekspartner. Zo’n klein gebaar zegt vaak meer dan duizend woorden.
4. Vergeet de follow-up niet
Met een visitekaartje uitwisselen of iemand toevoegen op LinkedIn ben je er natuurlijk nog niet. Stuur na een ontmoeting een persoonlijk. Benoem wat je besproken hebt, bedank de persoon voor het fijne gesprek en voeg iets toe: een link, een idee, een uitnodiging. Geen standaard “leuk je gesproken te hebben”, maar iets dat laat zien: ik was erbij, ik luisterde, en ik zie mogelijkheden samen. Dit vergroot de kans dat je contact blijft houden en op een later moment kunt samenwerken.
TIP! Plan het sturen van dit bericht in in je agenda. Zo voorkom je dat het erbij inschiet.
Benieuwd hoe je een goede follow-up aanpakt? In dit artikel lees je er meer over: De beste follow-up strategieën na een netwerkbijeenkomst
Do’s en don’ts van internationaal netwerken
Do’s:
- Onderzoek de cultuur van het land waar je netwerkt en hoe er wordt gecommuniceerd.
- Gebruik professionele netwerksites, maar wees ook actief aanwezig bij live evenementen.
- Praat niet alleen over zaken, maar laat ook je persoonlijke en menselijke kant zien.
- Spreek duidelijk, zonder vakjargon of haast, en pas je stijl aan de lokale normen aan.
- Volg altijd op na een eerste kennismaking via een bericht of e-mail.
Don’ts:
- Begin niet meteen over je aanbod. Probeer eerst een relatie op te bouwen.
- Ga er niet van uit dat iedereen jou begrijpt. Wees bereid om te communiceren in het Engels of een andere taal.
- Negeer je nieuwe contacten niet na een event. Zonder een follow-up verdwijnt de connectie die je hebt gemaakt snel.
👉 Volg ons op LinkedIn om up-to-date te blijven over netwerkclubs bij jou in de buurt, netwerktrends en tips.
Ben je op zoek naar een netwerkclub die bij jou past?
Bekijk dan ons overzicht van netwerkclubs en ontdek welke community aansluit bij jouw wensen!
Wil jij jouw netwerkclub beter zichtbaar maken en meer potentiële leden aantrekken?
Meld je je dan hier aan en vergroot je bereik via Netwerkoverzicht.nl!