Je bent net aangekomen op een netwerkevent, staat met een drankje in je hand, kijkt in het rond en… je kent niemand. Wat nu? Veel mensen voelen zich ongemakkelijk in deze situatie. Dat is heel normaal! Maar met de juiste aanpak kun je van zo’n ongemakkelijke situatie een waardevolle ervaring maken. Lees onze 10 praktische tips om je zelfverzekerd en effectief door een netwerkevent te bewegen, zelfs als je er helemaal alleen naartoe gaat.
1. Bereid je voor
Zoals je weet: een goed begin is het halve werk. Bereid je dus voor op je event. Is de gastenlijst vooraf beschikbaar? Zoek deze mensen dan op LinkedIn, zo kun je al zien wie ze zijn en wat ze doen. Heb je geen idee wie er gaat zijn? Zorg dan dat je zelf een duidelijke pitch hebt over wie je bent, wat je doet en voor wie je dat doet. Of bedenk een paar openingszinnen. Dit helpt je om met meer vertrouwen het gesprek aan te gaan.
2. Kom op tijd
Vaak is het makkelijker om contact te maken als je vroeg bent en er nog niet zo veel mensen zijn. Dan zijn er nog niet veel groepjes gevormd en voelt het natuurlijker om met andere vroege vogels een gesprek te starten. Ook kun je rustig wennen aan de sfeer.
Niet elke netwerkbijeenkomst is even waardevol voor jou of sluit aan bij jouw doel of behoeften. Zoek naar netwerkclubs en events die aansluiten bij jouw branche en ambities. Platforms zoals Netwerkoverzicht.nl helpen je om in een zee van netwerkclubs juist die club te vinden die bij jou past. En bedenk je dat ook online groepen op LinkedIn of Facebook waardevolle ontmoetingsplaatsen kunnen zijn!
3. Kies een strategische plek
Ga niet in een hoekje staan met je telefoon, maar positioneer jezelf op een plek waar je makkelijk in gesprek kunt raken. Denk aan de koffiebar, de ingang of de tafel waar naamkaartjes liggen. Hier kom je vanzelf mensen tegen.
4. Start een gesprek met een eenvoudige vraag
Je hoeft niet met een spectaculaire openingszin te komen. Begin gewoon met iets simpels zoals:
- “Is dit je eerste keer bij dit event?”
- “Wat bracht jou hier naartoe?”
- “Wat vond je van de spreker?”
Veel mensen vinden het fijn als iemand anders het ijs breekt. Wees dus niet bang om het initiatief te nemen.
5. Sluit aan bij een open groep
Let op groepjes waar nog ruimte is voor een extra persoon. Als mensen in een kring staan met gesloten lichaamstaal, is het lastig om ertussen te komen. Maar als er een opening is, kun je er makkelijk bij aansluiten en luisteren totdat je een moment vindt om iets bij te dragen. Tot die tijd kun je oogcontact maken met een paar mensen en glimlachen.
6. Gebruik de kracht van de gastheer/vrouw
De organisatoren van het event willen dat iedereen zich welkom voelt. Stel jezelf voor aan de gastheer of gastvrouw en vraag of ze je aan iemand kunnen introduceren. Vaak kennen zij een aantal van de aanwezigen en helpen ze je graag op weg.
7. Wees een goede luisteraar
Mensen praten graag over zichzelf. Toon oprechte interesse door aandachtig te luisteren en door te vragen op wat iemand zegt. Dit maakt je niet alleen sympathieker, maar zorgt er ook voor dat je gemakkelijker een connectie maakt. Stel open vragen die iemand uitnodigen om meer te vertellen, zoals:
- “Hoe ben je in deze branche terechtgekomen?”
- “Waar ben je momenteel enthousiast over?”
Knikkend luisteren, oogcontact maken en af en toe samenvatten wat de ander zegt, laat zien dat je echt betrokken bent. Ook kun je inhaken met een gerelateerde ervaring of een tip die aansluit bij hun verhaal. Zo ontstaat een natuurlijk en prettig gesprek.
8. Stel jezelf een haalbaar doel
Stel jezelf een concreet doel voordat je naar het event gaat. Denk niet: “Ik ga proberen met zoveel mogelijk mensen te praten.” (want dan worden het waarschijnlijk oppervlakkige gesprekken met weinig waarde), maar: “Ik wil drie waardevolle gesprekken voeren.” Dit helpt je om gericht te netwerken en voorkomt dat je overweldigd raakt.
9. Maak een beleefde exit
Niet elk gesprek is een match, en dat is prima. Wil je een gesprek op een beleefde manier afsluiten? Zeg bijvoorbeeld:
- “Leuk om je gesproken te hebben! Ik ga nog even verder rondkijken, maar ik vond het interessant om over [onderwerp] te praten.”
- “Ik wil nog even kennismaken met [naam], maar ik voeg je graag toe op LinkedIn om in contact te blijven.”
10. Volg op na het event
Een connectie leggen is één ding, maar de echte waarde zit in de opvolging. Stuur een LinkedIn-uitnodiging met een kort persoonlijk bericht of stuur een e-mail met een vervolgafspraak of een interessante link die aansluit bij jullie gesprek. Dit kan zo simpel zijn als: “Hoi [naam], ik vond het leuk om je te spreken bij [event] over [onderwerp]. Laten we via deze weg in contact blijven.”
In dit artikel lees je meer over een goede opvolging: De kracht van follow-up: hoe houd je contact na een netwerkbijeenkomst?
Conclusie: Je bent nooit écht alleen op een netwerkevent
Ook al ken je in het begin niemand, door strategisch en zelfverzekerd te handelen kun je zeker waardevolle connecties maken. De meeste mensen op een netwerkevent staan open voor nieuwe ontmoetingen, dus zet die eerste stap!
Ben je op zoek naar een netwerkclub die bij jou past?
Bekijk dan ons overzicht van netwerkclubs en ontdek welke community aansluit bij jouw wensen!
Wil jij jouw netwerkclub beter zichtbaar maken en meer potentiële leden aantrekken?
Meld je je dan hier aan en vergroot je bereik via Netwerkoverzicht.nl!