Succesvol netwerken netwerkevent netwerkbijeenkomst groep mensen

Succesvol netwerken op evenementen: de ultieme gids

Netwerken: de ideale manier om je horizon te verbreden en nieuwe mensen te ontmoeten. Maar hoe haal je echt waarde uit een netwerkevent? Deze do’s en don’ts helpen je op weg, zodat jij op je volgende event succesvol kunt netwerken.

 

Do’s bij netwerken: wat werkt wél?

1. Stel doelen voor het evenement

Een netwerkbijeenkomst bezoeken zonder plan is als schieten met losse flodders: je bent er wel, maar behaalt je doel niet. Denk vooraf na over wat je uit het event wilt halen:

  • Wil je nieuwe klanten vinden?

  • Ben je op zoek naar samenwerkingspartners?

  • Wil je simpelweg je netwerk uitbreiden en interessante mensen leren kennen?

Door een helder doel te stellen, voorkom je dat je alleen maar ‘rondhangt’ zonder concrete resultaten. Maak je doel specifiek voor jezelf, bijvoorbeeld: “Ik wil minimaal drie mensen spreken uit de marketingsector” of “Ik wil een gesprek aanknopen met de keynote speaker.” Hoe specifieker je doel, hoe makkelijker je je succes kunt meten achteraf.

 

2. Bereid je pitch voor

“En wat doe jij?” Die vraag krijg je gegarandeerd. Zorg dus dat je binnen 30 seconden op een duidelijke en interessante manier kunt uitleggen wie je bent, wat je doet en hoe je anderen kunt helpen. Maar let op: een goede pitch is geen ingestudeerde monoloog!

Een effectieve pitch bestaat uit drie delen:

  • Wie ben je? Begin kort en krachtig: “Ik ben [naam] en ik ben [functie]…”

  • Wat doe je? Focus op de kern van je werk en het probleem dat je oplost.

  • Hoe help je anderen? Maak het relevant en specifiek voor de ander: “Veel ondernemers lopen tegen [probleem] aan. Ik help ze door…”

 

3. Luister en toon oprechte interesse

Netwerken draait niet alleen om zenden en vertellen wat jij allemaal doet, het gaat vooral om echt te luisteren naar de ander. De beste netwerkers stellen goede vragen en laten de ander praten.

LEES OOK  Netwerken als zzp’er: waarom het je succes bepaalt (en hoe je het slim aanpakt)

Goede openingsvragen:

  • “Wat bracht jou naar dit event?”

  • “Wat is een recente uitdaging waar je aan werkt?”

  • “Wat was het interessantste wat je vandaag hebt gehoord?”

Door oprechte interesse te tonen, maak je een sterke eerste indruk en kan er een mooi gesprek ontstaan. Luister aandachtig naar wat de ander zegt en probeer hierop door te vragen en in te haken. 

 

4. Wissel contactgegevens slim uit

Visitekaartjes verzamelen zonder opvolging is zinloos. Zorg ervoor dat je direct een actie plant, zoals:

  • Maak notities op visitekaartjes. Schrijf een korte herinnering op de achterkant: “Spraken over LinkedIn-strategie – stuur artikel.” Geen visitekaartje ontvangen? Maak dan notities in je telefoon.

  • Voeg elkaar ter plekke toe op LinkedIn. Zo heb je meteen een digitale connectie en voorkom je dat je het later vergeet.


Extra tip:
Voorkom dat je met een stapel kaartjes thuiskomt zonder plan. Spreek met jezelf af: “Elke persoon die me een visitekaartje heeft gegeven, stuur ik binnen twee dagen een follow-up.”

 

5. Volg altijd op binnen 48 uur

Een nieuwe netwerkconnectie heeft pas nut als je er daadwerkelijk iets mee doet. Praten op het event is stap 1, daarna is het tijd om de relatie te versterken.

  • Binnen 48 uur: Een kort berichtje waarin je refereert aan jullie gesprek is goud waard. Bijvoorbeeld: “Leuk om je te spreken over [onderwerp]. Als je ooit wilt sparren over [relevant onderwerp], laat het me weten!”

  • Binnen een week: Plan een vervolggesprek met je meest relevante nieuwe connecties. Dit kan een koffie-afspraak zijn of een online call.

  • Binnen een maand: Houd het contact warm door iets van waarde te delen, bijvoorbeeld een artikel of een uitnodiging voor een event. Ook kun je iemand uit je netwerk introduceren die misschien relevant is voor deze persoon. 

LEES OOK  Hoe bouw je een sterk professioneel netwerk op?

Extra tip: wil je top-of-mind blijven? Wees zichtbaar door af en toe te reageren op hun LinkedIn-posts of updates (dus niet alleen een like!).

In dit artikel lees je meer over een goede follow-up: De beste follow-up strategieën na een netwerkbijeenkomst

 

Dont’s bij netwerken: wat moet je vermijden?

1. Alleen met bekenden praten

Het is verleidelijk om tijdens een evenement bij vertrouwde gezichten te blijven hangen. Natuurlijk is het fijn om bekenden te spreken, maar dan had je net zo goed thuis kunnen blijven. Zo mis je juist de kans om je netwerk uit te breiden. Stap uit je comfortzone en maak bewust contact met nieuwe mensen.

Tip: Stel als doel om minstens vijf nieuwe mensen aan te spreken voordat je terugkeert naar een bekende.

 

2. Direct verkopen

Niemand zit te wachten op een verkooppraatje tijdens een eerste ontmoeting. Netwerken draait om het leggen van relaties, niet om directe sales. Wanneer je gesprekspartner merkt dat je alleen maar uit bent op een deal, zullen ze waarschijnlijk snel hun interesse verliezen. Concentreer je op het opbouwen van vertrouwen.

Tip: Deel een interessant inzicht, een handige tip of vraag naar de uitdagingen van de ander zonder direct een oplossing te verkopen.

 

3. Te veel praten over jezelf

Natuurlijk wil je dat de ander jou ook leert kennen, maar een netwerkgesprek is geen monoloog. Als je alleen maar over jezelf praat, kun je je gesprekspartner afschrikken. Wees nieuwsgierig naar de ander en stel open vragen. Goede netwerkers luisteren meer dan ze praten. 

Tip: Valt er een stilte? Probeer die niet gelijk op te vullen. Geef de ander en jezelf tijd om alles wat er gezegd wordt te verwerken. Een stilte is ruimte om je gedachten op orde te krijgen en te reageren. 

LEES OOK  Vrouwennetwerken: waarom steeds meer vrouwen hiervoor kiezen

 

4. Geen follow-up doen

Heb je contact gelegd met iemand die iets voor je zou kunnen betekenen en laat je daarna niet meer horen? Gemiste kans! Zonder follow-up blijft een gesprek vaak niet meer dan een vluchtige ontmoeting. Neem zelf het initiatief om de connectie te versterken!

Tip: alles over een goede follow-up lees je in dit artikel: De beste follow-up strategieën na een netwerkbijeenkomst.

 

5. Te passief zijn

Netwerken betekent actief meedoen, niet afwachten.  betekent actief deelnemen. Sta niet afzijdig in een hoekje te wachten tot iemand naar jou toekomt. Stap zelf op mensen af en neem deel aan groepsgesprekken.

Tip: Ben je een introvert? Dan kan netwerken extra spannend zijn. In dit artikel lees je meer tips voor introverte professionals: Netwerktips voor introverte professionals.

 

Netwerk slim en effectief

Netwerken is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Hoe vaker je naar een netwerkevent gaat, hoe makkelijker het gaat. Door doelen te stellen, oprechte interesse te tonen en een follow-up te doen, kun je het maximale halen uit elk netwerkevent. 

Actiepunt: Bedenk nu alvast wat jouw volgende netwerkdoel is. Hoeveel nieuwe connecties wil je maken? En hoe ga je die opvolgen?

 


Ben je op zoek naar een netwerkclub die bij jou past?
Bekijk dan ons overzicht van netwerkclubs en ontdek welke community aansluit bij jouw wensen!

Wil jij jouw netwerkclub beter zichtbaar maken en meer potentiële leden aantrekken?
Meld je je dan hier aan en vergroot je bereik via Netwerkoverzicht.nl!